HR | EN

logo
header pozadina-min

Održano predavanje za studente Ekonomskog fakulteta

Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka, Zdravko Vukić i  Iva Ivanković, savjetnica u Službi za međunarodnu suradnju, EU i pravne poslove, 16. prosinca 2020. godine održali su online predavanje studentima specijalističkog diplomskog stručnog studija Ekonomskog fakulteta u Zagrebu u okviru kolegija Osnove prava digitalnog tržišta.

Predstavnici Agencije upoznali su studente sa pravnim okvirom zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na prava ispitanika i obveze voditelja i izvršitelja koje proizlaze iz Opće uredbe o zaštiti podataka, prikupljanje i obradu osobnih podatka u marketinške svrhe te obradu osobnih podataka na društvenim mrežama. Također, predstavnici Agencije osvrnuli se na specifičnosti prikupljanja i obrade osobnih podataka u kontekstu pandemije COVID-19 te istaknuli da iz uvodne odredbe 4 Opće uredbe proizlazi da bi obrada osobnih podataka trebala biti osmišljena tako da bude u službi čovječanstva. Pravo na zaštitu osobnih podataka nije apsolutno pravo; mora ga se razmatrati u vezi s njegovom funkcijom u društvu te ga treba ujednačiti s drugim temeljnim pravima u skladu s načelom proporcionalnosti.

U tom kontekstu potrebno je istaknuti kako bi obrada osobnih podataka o zdravlju ispitanika trebala biti nužna i proporcionalna, a osobni podaci primjereni, relevantni i ograničeni na ono što je nužno u odnosu na svrhe u koje se obrađuju, sukladno načelima iz članka 5. Opće uredbe.

 

A

Povezano

X
Skip to content