HR | EN

logo
header pozadina-min

ARC2 online radionica “Umjetna inteligencija i zaštita osobnih podataka”

Agencija za zaštitu osobnih podataka, u okviru ARC2 projekta, 20. studenog 2023. organizirala je online radionicu “Umjetna inteligencija i zaštita osobnih podataka” prvenstveno namijenjenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima, ali i svima koji u svom poslovanju imaju potrebu biti osviješteni o rizicima i obvezama vezanim uz zaštitu podataka ili mehanizmima za ispunjavanje prava ispitanika prilikom primjene tehnologije umjetne inteligencije.

Predavač William Bello obuhvatio je nekoliko ključnih tema kako bi sudionicima objasnio što je umjetna inteligencija te zašto i kako zaštititi privatnost i osobne podatke pojedinaca prilikom njezinog razvoja, nabave i korištenja.

Naime, organizacije koje u sve većoj mjeri počinju razvijati, nabavljati ili koristiti ovu tehnologiju nemaju dovoljno izgrađenu svjesnost koje rizike primjena rješenja koja koriste umjetnu inteligenciju unose u njihovo poslovanje. Osim tehnoloških izazova, posebno mjesto zauzimaju rizici povezani s nerazumijevanjem osnovnih postavki što je umjetna inteligencija i na koji način treba osigurati njezinu primjenu u svakoj organizaciji.

Karakteristika AI tehnologije je upravo njezina demokratičnost u smislu da organizacije svih veličina i područja djelovanja mogu koristiti rješenja u svom poslovanju, od obrta do malih, srednjih i najvećih poduzeća. Osim definicije umjetne inteligencije (artificial intelligence – AI) i posebno računalnog učenja (machine learning – ML) te odnosa između njih, poduzetnici su tijekom radionice imali priliku čuti i kakav je utjecaj umjetne inteligencije na pojedince, kako se postojeći zakoni primjenjuju na istu, ali i koji su daljnji smjerovi i očekivanja regulative i primjene umjetne inteligencije. Također, dotaknuo se i faze razvoja AI rješenja, postavljanja učinkovitog upravljanja („governance“) primjenom AI u organizaciji te osnove tehnologije AI i ML i dubokog učenja (neuronske mreže).

 

A

Povezano

Poziv na besplatne ARC2 webinare od lipnja do listopada

Poziv na besplatne ARC2 webinare od lipnja do listopada

Agencija za zaštitu osobnih podataka poziva sve obrtnike, mikro, male i srednje poduzetnike na besplatne online edukacije koje Agencija provodi u okviru EU ARC2 projekta s ciljem pružanje potpore u usklađivanju s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka. Iako je...

X
Skip to content