HR | EN

logo
header pozadina-min

Panelift radionica, 22.svibnja, Brisel

Dana 22. svibnja 2019. predstavnik Agencije sudjelovao je na Panelift (Participatory Approaches to a New Ethical and Legal Framework for ICT) radionici u Briselu na kojoj su stručnjaci iz područja zaštite podataka raspravljali kako unaprijediti poštovanje europskih temeljnih ljudskih prava i etičkih vrijednosti na polju istraživačkog i inovativnog rada iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Krajnji cilj PANELFIT projekta je stvaranje novih tehnologija kroz razvoj i istraživački rad s područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a koje u sebi već imaju implementiranu zaštitu i povećavaju privatnost krajnjeg korisnika. Jedan od uočenih problema prilikom zajedničkog istraživačkog rada istraživača iz Europe i istraživača iz drugih dijelova svijeta je što su za isti projekt na snazi različite regulative iz područja zaštite podataka. Kao rješenje se predlaže potpisivanje sporazuma o zaštiti podataka između istraživačkih kuća.

Nadalje, sudionici radionice istaknuli su kako krajnji korisnici često neutemeljeno vjeruju tehnološkim proizvodima/rješenjima te je iz tog razloga potrebna pojačana edukacija krajnjih korisnika i podizanje razine svijesti o problemima zaštite podataka i podizanja razine znanja o samozaštiti.

Također, uočeno je da na području istraživačkog rada ne postoje smjernice vezano za prikupljanje i obradu osobnih podataka u istraživačkom radu te je predložena izrada smjernica za istraživače, a posebno vezano za čl. 6. st. 1 (e) i (f). Opće uredbe.

A

Povezano

X
Skip to content