HR | EN

logo
header pozadina-min

Plenarni sastanak Europskog odbora za zaštitu podataka – 09. ožujka 2021. godine

Agencija za zaštitu osobnih podataka sudjelovala je na 46. plenarnom sastanku Europskog odbora za zaštitu podataka (EDPB). Ovim putem Vas obavještavamo o temama koje su bile predmet rasprave te o usvojenim dokumentima.

EDPB je usvojio izjavu o nacrtu Uredbe o e-privatnosti. U svojoj izjavi, EDPB pozdravlja sporazum o pregovaračkom mandatu Vijeća kao pozitivan korak u finalizaciji Uredbe o e-privatnosti. Dodatno, Odbor ističe kako bi nacionalnim nadzornim tijelima trebao biti povjeren pregled nad odredbama o privatnosti buduće Uredbe o e-privatnosti kako bi se osiguralo usklađeno tumačenje i provedba navedene Uredbe u cijeloj Europskoj uniji te kako bi se zajamčili jednaki uvjeti na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Predsjedateljica EDPB-a Andrea Jelinek istaknula je kako Uredba o e-privatnosti ne smije ni pod kojim uvjetima smanjiti razinu zaštite koju nudi trenutna Direktiva o e-privatnosti te da bi trebala upotpunjavati GDPR pružajući dodatna snažna jamstva za povjerljivost i zaštitu svih vrsta elektroničkih komunikacija.

Važno je za istaknuti da je EDPB usvojio Smjernice o virtualnim glasovnim asistentima (VVA- Virtual Voice Assistants). Cilj ovih smjernica je identificirati neke od najvažnijih izazova usklađenosti za provedbu virtualnih glasovnih asistenata te pružiti preporuke u vezi provedbe i primjene navedenih mogućnosti korištenja uređaja. Smjernice će biti predane na javno savjetovanje tijekom razdoblja od šest tjedana.

EDPB je usvojio konačnu verziju Smjernica o povezanim vozilima nakon javnog savjetovanja. Smjernice se usredotočuju na obradu osobnih podataka u vezi s neprofesionalnom uporabom povezanih vozila od strane ispitanika.

Među usvojene dokumente na ovom plenarnom sastanku uvršteno je i zajedničko mišljenje EDPB-a i EDPS-a o Zakonu o upravljanju podacima.

Nadalje, Odbor je raspravljao o nacrtu odluka o primjerenosti Ujedinjenog Kraljevstva koje je zaprimila Europska komisija. EDPB će temeljito pregledati nacrte odluka, uzimajući u obzir važnost jamčenja kontinuiteta i visoke razine zaštite za prijenos podataka iz Europske unije.

Zaključno ističemo da je Odbor usvojio dvogodišnji program rada za 2021.-2022., a koji slijedi prioritete utvrđene u Strategiji EDPB-a 2021.-2023.

A

Povezano

Radni dokument o “pametnim gradovima”

Radni dokument o “pametnim gradovima”

Međunarodna radna skupina za zaštitu podataka u tehnologiji (Berlin Group), čiji je član i predstavnik Agencije za zaštitu osobnih podataka, izradila je radni dokument o pametnim gradovima, koji uključuje preporuke pružateljima usluga i regulatorima. U radnom...

Vodiči i edukativni materijali o zaštiti osobnih podataka

Vodiči i edukativni materijali o zaštiti osobnih podataka

OBRASCI ZA USKLAĐIVANJE S OPĆOM UREDBOM O ZAŠTITI PODATAKA SMJERNICE EUROPSKOG ODBORA ZA ZAŠTITU PODATAKA RJEŠENJA, MIŠLJENJA, PREPORUKE   VODIČI I PROMOTIVNI MATERIJALI O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA ZA GRAĐANE   Kako zaštititi svoje osobne podatke u online...

X
Skip to content