HR | EN

logo
header pozadina-min

Plenarni sastanak Europskog odbora za zaštitu podataka – 09. ožujka 2021. godine

Agencija za zaštitu osobnih podataka sudjelovala je na 46. plenarnom sastanku Europskog odbora za zaštitu podataka (EDPB). Ovim putem Vas obavještavamo o temama koje su bile predmet rasprave te o usvojenim dokumentima.

EDPB je usvojio izjavu o nacrtu Uredbe o e-privatnosti. U svojoj izjavi, EDPB pozdravlja sporazum o pregovaračkom mandatu Vijeća kao pozitivan korak u finalizaciji Uredbe o e-privatnosti. Dodatno, Odbor ističe kako bi nacionalnim nadzornim tijelima trebao biti povjeren pregled nad odredbama o privatnosti buduće Uredbe o e-privatnosti kako bi se osiguralo usklađeno tumačenje i provedba navedene Uredbe u cijeloj Europskoj uniji te kako bi se zajamčili jednaki uvjeti na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Predsjedateljica EDPB-a Andrea Jelinek istaknula je kako Uredba o e-privatnosti ne smije ni pod kojim uvjetima smanjiti razinu zaštite koju nudi trenutna Direktiva o e-privatnosti te da bi trebala upotpunjavati GDPR pružajući dodatna snažna jamstva za povjerljivost i zaštitu svih vrsta elektroničkih komunikacija.

Važno je za istaknuti da je EDPB usvojio Smjernice o virtualnim glasovnim asistentima (VVA- Virtual Voice Assistants). Cilj ovih smjernica je identificirati neke od najvažnijih izazova usklađenosti za provedbu virtualnih glasovnih asistenata te pružiti preporuke u vezi provedbe i primjene navedenih mogućnosti korištenja uređaja. Smjernice će biti predane na javno savjetovanje tijekom razdoblja od šest tjedana.

EDPB je usvojio konačnu verziju Smjernica o povezanim vozilima nakon javnog savjetovanja. Smjernice se usredotočuju na obradu osobnih podataka u vezi s neprofesionalnom uporabom povezanih vozila od strane ispitanika.

Među usvojene dokumente na ovom plenarnom sastanku uvršteno je i zajedničko mišljenje EDPB-a i EDPS-a o Zakonu o upravljanju podacima.

Nadalje, Odbor je raspravljao o nacrtu odluka o primjerenosti Ujedinjenog Kraljevstva koje je zaprimila Europska komisija. EDPB će temeljito pregledati nacrte odluka, uzimajući u obzir važnost jamčenja kontinuiteta i visoke razine zaštite za prijenos podataka iz Europske unije.

Zaključno ističemo da je Odbor usvojio dvogodišnji program rada za 2021.-2022., a koji slijedi prioritete utvrđene u Strategiji EDPB-a 2021.-2023.

A

Povezano

Vodiči i edukativni materijali o zaštiti osobnih podataka

Vodiči i edukativni materijali o zaštiti osobnih podataka

OBRASCI ZA USKLAĐIVANJE S OPĆOM UREDBOM O ZAŠTITI PODATAKA SMJERNICE EUROPSKOG ODBORA ZA ZAŠTITU PODATAKA RJEŠENJA, MIŠLJENJA, PREPORUKE   VODIČI I PROMOTIVNI MATERIJALI O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA ZA GRAĐANE   Kako zaštititi svoje osobne podatke u online...

Kako i kada provesti procjenu učinka na zaštitu podataka?

Kako i kada provesti procjenu učinka na zaštitu podataka?

  Članak 35. Opće uredbe o zaštiti podataka Procjena učinka na zaštitu podataka VODIČ ZA PROVEDBU PROCJENE UČINKA NA ZAŠTITU PODATAKA.pdf OBRAZAC ZA PROVEDBU PROCJENE UČINKA NA ZAŠTITU PODATAKA 1.   Ako je vjerojatno da će neka vrsta obrade, osobito putem novih...

X
Skip to content