HR | EN

logo
header pozadina-min

Predavanje za studente Pravnog fakulteta Split

Ravnatelj Zdravko Vukić i službenici Agencije, u četvrtak 23. ožujka 2023., održali su gostujuće predavanje na temu „Pravni okvir zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj“ u okviru kolegija Upravna informatika sa statistikom na I. godini stručnog Upravnog studija – Pravni fakultet Split, a na poziv izv. prof. dr. sc. Marije Boban, predstojnice Zavoda za ekonomske, financijske i informacijske znanosti i statistiku, pročelnice Katedre za informacijske znanosti i statistiku.

Budući da je sastavni dio programa nastave na kolegiju i zaštita osobnih podataka, studenti su ovom prilikom mogli čuti više o Općoj uredbi o zaštiti podataka i području njene primjene te o neovisnom nadzornom tijelu odnosno Agenciji za zaštitu osobnih podataka i aktivnostima koje Agencija provodi izravno od čelnika tijela.

„Pravo na zaštitu osobnih podataka je demokratski imperativ, ali je ujedno i gospodarska nužnost. Zlouporabom osobnih podataka duboko se narušavaju povjerenje, sigurnost i privatnost kao neizostavni segmenti osobnosti svakog čovjeka. Bez povjerenja pojedinaca u način na koji se postupa s njihovim osobnim podacima, nemoguć je održiv rast europskog gospodarstva baziranog na podacima.“, rekao je ravnatelj Zdravko Vukić te studentima poželio uspjeh u daljnjem studiranju te da uspješno štite svoje, ali i tuđe osobne podatke.

Također, tema predavanja bio je i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, kojim se osigurava provedba Uredbe, ali i reguliraju pojedina pitanja koja nisu definirana Uredbom, poput definiranja pojma tijela javne vlasti, dobne granice za nuđenje usluga informacijskog društva izravno djetetu, obrada biometrijskih i genetskih podataka, obrada osobnih podataka putem videonadzora itd.

Uoči predavanja, ravnatelja Zdravka Vukića sa suradnicima primio je i dekan Pravnog fakulteta Split izv.prof.dr.sc. Ratko Brnabić te je dogovorena buduća suradnja AZOP-a i Pravnog fakulteta Split.

 

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content