HR | EN

logo
header pozadina-min

Predavanje „Zaštita osobnih podataka prilikom korištenja Interneta“ za učenike trećih razreda

Predstavnici Agencije, u srijedu 8. studenog 2023., održali su predavanje učenicima trećih razreda Osnovne škole Rapska Zagreb na temu zaštite osobnih podataka prilikom korištenja Interneta, a kako bi djecu upozorili na potencijalne opasnosti i rizike koje vrebaju na internetu i društvenim mrežama.

Iako u Republici Hrvatskoj profil na društvenim mrežama maloljetna osoba može samostalno otvoriti tek sa 16 godina, svjedoci smo kako društvene mreže aktivno koriste i mnogo mlađa djeca bez nadzora roditelja. Stoga, na opasnosti koje svakodnevno prijete prilikom korištenja Interneta i društvenih mreža, poput krađe identiteta, cyberbullinga, Internet prijevara, zlostavljanja i slično potrebno je kontinuirano upozoravati kako bi djeca bila svjesna svih rizika, a samim time kako bi znala prepoznati i reagirati ukoliko se nađu u opasnosti. Tako su učenicima prezentirani primjeri iz stvarnog života, koje su moguće posljedice ukoliko neoprezno i prekomjerno objavljujemo na društvenim mrežama te što se može dogoditi ako ne poštujemo pravila lijepog ponašanja na internetu.

„Svoje osobne podatke nikada ne dijeli s nepoznatim osobama, prihvaćaj i komuniciraj samo s osobama koje poznaješ, nikada se nemoj sastajati s osobama koje upoznaš online (nikada ne znaš tko je s druge strane ekrana), razmisli prije svake objave, ne vrijeđaj te svaku sumnjivu aktivnost prijavi roditeljima ili učiteljima“, samo su neki od savjeta koje su dobili učenici. U konačnici, svi zajedno svojim odgovornim ponašanjem možemo doprinijeti kako bi Internet učinili ljepšim i sigurnijim.

A

Povezano

X
Skip to content