Predstavnik Agencije na Međunarodnoj konferenciji o otvorenim podacima

U okviru Međunarodne konferencije o otvorenim podacima, službenik Agencije sudjelovao je na Panelu pod nazivom: „Open data and privacy protection: the GDPR effect revisited” (Otvoreni podaci i zaštita privatnosti: ponovno razmatranje učinka GDPR-a), koji je održan u srijedu, 30. studenog na Pravnom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu.

Glavna tema Panela bila je vezana uz Europsku strategiju za podatke i povezane nove zakonodavne prijedloge.

Naime, od studenoga 2020. godine Europska komisija predstavila je nekoliko zakonodavnih prijedloga u okviru svojih digitalnih i podatkovnih strategija, osobito Akt o digitalnim uslugama, Akt o digitalnim tržištima, Akt o upravljanju podacima, Uredbu o europskom pristupu umjetnoj inteligenciji i Akt o podacima. Cilj je tih prijedloga olakšati daljnju uporabu i razmjenu (osobnih) podataka među većim brojem javnih i privatnih subjekata u „podatkovnom gospodarstvu”, poduprijeti upotrebu posebnih tehnologija kao što su tehnologija velike količine podataka (Big Data) i umjetna inteligencija (AI) te regulirati internetske platforme i nadzornike pristupa podacima. Obrada osobnih podataka već jest ili će biti temeljna djelatnost subjekata, poslovnih modela i tehnologija uređenih u okviru ovih prijedloga. Kombinirani učinak donošenja i provedbe novih zakonodavnih prijedloga stoga će znatno utjecati na zaštitu temeljnih prava na privatnost i zaštitu osobnih podataka, utvrđenih u člancima 7. i 8. Povelje Europske unije o temeljnim pravima („Povelja EU-a”) i u članku 16. Ugovora o funkcioniranju Europske unije („UFEU”).

Izvor: TODO project

A

Povezano

Predstavnica AZOP-a na konferenciji o online nasilju prema ženama

Predstavnica AZOP-a na konferenciji o online nasilju prema ženama

Predstavnica Agencije za zaštitu osobnih podataka, u srijedu 15. veljače 2023., sudjelovala je na panelu 'Jačanje sustava za suzbijanje online nasilja nad ženama' koji je održan u sklopu konferencije na temu online nasilja prema ženama. Udruga B.a.B.e. u partnerstvu s...

X
Skip to content