HR | EN

logo
header pozadina-min

Predstavnik AZOP-a na okruglom stolu „4 godine primjene GDPR-a“

Predstavnik Agencije za zaštitu osobnih podataka, 25. svibnja u Opatiji sudjelovao je na okruglom stolu „4 godine primjene GDPR-a – Jesmo li sigurni?“, koji je održan u okviru 45. jubilarnog međunarodnog skupa za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju.

Udruga MIPRO i GDPR Croatia, na četvrtu obljetnicu pune primjene GDPR-a, organizirali su panel raspravu na kojoj su sudionici iznijeli svoje poglede i iskustva u izazovima u području informacijske sigurnosti, cyber prijetnji i osiguranja usklađenosti organizacija unatoč sve intenzivnijim izazovima post-COVID današnjice.

Tako je Marko Šijan, viši savjetnik – specijalist u Službi za nadzor, istrage, tehnologije i sigurnost, među ostalim, govorio o najčešćim povredama osobnih podataka koje Agencija zaprima, a to su povrede vezane uz ljudsku pogrešku, sistemska pogreška, zlouporaba prava i ovlasti zaposlenih unutar sustava te neovlašteni pristup nepoznate osobe van sustava. Naglasio je kako je povreda uzrokovana ljudskom pogreškom i dalje vrlo učestala, stoga je potrebno više ulagati u prevenciju i edukaciju zaposlenika.

Isto tako, istaknuo je kako veliki broj voditelja obrade i izvršitelja obrade ne razlučuje razliku između tehničkih i organizacijskih mjera zaštite obrade te zašto su one potrebne svakoj organizaciji, odnosno voditelju obrade i izvršitelju obrade.

Panelisti su se usuglasili kako digitalna transformacija donosi cijeli niz rizika te da je, u kontekstu zaštite osobnih podataka, nužno provoditi mehanizme zaštite od početka do kraja razvojnih projekata.

Sudionici okruglog stola bili su Marko Šijan (AZOP), William Bello (IAPP), Natalija Parlov Una (TÜV NORD ADRIATIC), Nikolina Staničić (Ericsson Nikola Tesla), Alen Delić (HUMS) i Danko Pigac (1GDPR), dok je panel moderirao Igor Barlek (GDPR Croatia).

Cijeli panel možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=CAs7kGBOa7o

 

A

Povezano

Poziv na GDPR radionice u ožujku i travnju

Poziv na GDPR radionice u ožujku i travnju

Agencija za zaštitu osobnih podataka poziva sve obrtnike, mikro, male i srednje poduzetnike na besplatne online edukacije koje Agencija za zaštitu osobnih podataka provodi u okviru EU ARC2 projekta s ciljem pružanje potpore poduzetnicima u usklađivanju s Općom uredbom...

X
Skip to content