HR | EN

logo
header pozadina-min

Link za online sudjelovanje na konferenciji “Digitalna transformacija i zaštita podataka u doba globalne pandemije”

28. siječnja 2021. – AZOP 15. puta zaredom obilježava Europski dan zaštite osobnih podataka, konferencija u hibridnom formatu, hotel Westin 10:00 – 13:50 sati

Program konferencije Digitalna transformacija i zaštita podataka u doba globalne pandemije

KONFERENCIJU MOŽETE PRATITI PUTEM VIDEOLINKA

 https://www.youtube.com/watch?v=i_rmxGpcFxA&feature=youtu.be

U svrhu podizanja svijesti javnosti o temeljnom ljudskom pravu – pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti, Vijeće Europe je, uz potporu Europske komisije, 2006. godine proglasilo 28. siječanj Europskim danom zaštite podataka, koji se u svijetu još naziva i Dan privatnosti.

Povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka, Agencija za zaštitu osobnih podataka 28. siječnja 2021. godine u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizira konferenciju pod nazivom „Digitalna transformacija i zaštita podataka u doba globalne pandemije“. 

Nakon izuzetno uspješne konferencije u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, s ponosom ističemo da će i na ovogodišnjoj konferenciji sudjelovati Europski nadzornik za zaštitu podataka, g. Wojciech Wiewiórowski. Uz Europskog nadzornika za zaštitu podataka, na konferenciji će sudjelovati gđa Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, g. Zdravko Vukić, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka, g. Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK i voditelj Odjela za obrazovanje, kvalitetu i informacijsku sigurnost, g. Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, gđa Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, predstavnik Vijeća Europeg. Peter Kimpian, pomoćnica irske Povjerenice za zaštitu podataka, gđa MB Donnelly, prof. dr. Paul de Hert sa Vrije Universiteit Brussels – Tilburg University, predsjednik mađarskog nadzornog tijela za zaštitu podataka g. Attila Péterfalvi, predsjednica CIPL-a, gđa Bojana Bellamy, predstavnici Hrvatskog centra za zaštitu podataka Feralis, gđa Ines i g. Marko Krečak i predstavnica European Digital SME Alliancegđa Annika Linck.

U fokusu ovogodišnje konferencije su mikro, mali i srednji poduzetnici koji su tijekom COVID-19 pandemije postali najugroženiji dio gospodarskog sustava u Hrvatskoj kao i u cijeloj Europskoj uniji, a istima je Agencija za zaštitu osobnih podataka posvetila posebnu pažnju u 2020. godini pružajući im potporu prilikom usklađivanja poslovnih procesa s Općom uredbom o zaštiti podatka u vidu održavanja online radionica prilagođenih njihovim specifičnim potrebama. Kako bi olakšala poduzetnicima poslovanje u specifičnim i otežanim uvjetima na tržištu uzrokovanih globalnom pandemijom, Agencija uz potporu Hrvatske gospodarske komore provodi EU projekt Awareness Raising Campaign for SMEs- Kampanju podizanja razine svijesti o zaštiti podataka za male i srednje poduzetnike koji sufinancira Europska unija iz Programa za prava, jednakost i građanstvo.

U jeku pandemije i novonormalnom okruženju, zaštita podataka i digitalna transformacija postale su ključni faktori za opstanak na tržištu. Mali i srednji poduzetnici moraju agilnije reagirati na izazove odnosno razviti cjelovitu strategiju digitalne transformacije poslovanja kako bi mogli odgovoriti na aktualnu krizu. Jedna od najznačajnijih prepreka digitalizaciji je zabrinutost korisnika po pitanjima kibernetičke sigurnosti i zaštite njihovih osobnih podataka.

Također, u ovom kontekstu želimo istaknuti da je Opća uredba o zaštiti podataka opsežan zakonodavni akt koji se temelji na pouzdanosti i jačanju povjerenja korisnika u digitalne usluge kao ključa razvoja digitalne ekonomije na jedinstvenom unutarnjem tržištu. Općom uredbom o zaštiti podataka propisuju se i pravila koja se primjenjuju na obradu osobnih podataka i u okolnostima kao što je COVID-19 pandemija, a ista omogućuju učinkovit odgovor na pandemiju uz istodobnu zaštitu temeljnih prava i sloboda. Ključna poruka koju želimo poslati poduzetnicima i cjelokupnoj javnosti jest da je ulaganje u usklađivanje s Općom uredbom o zaštiti podataka, digitalnu transformaciju poslovanja i informacijsku sigurnost ulaganje koje se višestruko isplati, a ujedno je i prilika za povećanje operativne učinkovitosti i uspješno iskorištavanje poslovnih mogućnosti koje donosi kriza.

Nakon prvog dijela konferencije uslijedit će zanimljiva panel diskusija koju će moderirati prof. Tihomir Katulić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, a u panel diskusiji će sudjelovati istaknuti stručnjaci iz područja zaštite osobnih podataka i informacijske sigurnosti: Wojciech Wiewiórowski, Europski nadzornik za zaštitu podataka, Igor Vulje, zamjenik ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, MB Donnelly, pomoćnica irske povjerenice za zaštitu podataka, Juraj Sajfert (Vrije University Bruxelles), Patricio Marcos Petrić (Infobip), Igor Barlek (GDPR CROATIA), Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Gordan Brdar, stručnjak u području sigurnosti i privatnosti, voditelj hrvatskog IAPP KnowledgeNet Chapter -a i Dženet Garibović (PwC).

A

Povezano

Poziv na besplatne ARC2 webinare od lipnja do listopada

Poziv na besplatne ARC2 webinare od lipnja do listopada

Agencija za zaštitu osobnih podataka poziva sve obrtnike, mikro, male i srednje poduzetnike na besplatne online edukacije koje Agencija provodi u okviru EU ARC2 projekta s ciljem pružanje potpore u usklađivanju s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka. Iako je...

X
Skip to content