HR | EN

logo
header pozadina-min

Ravnatelj Zdravko Vukić na III. Međunarodnom kongresu pravnika

Ravnatelj Agencije Zdravko Vukić sudjelovao je na panelu u okviru III. Međunarodnog kongresa pravnika koji se održava od 27. veljače do 2. ožujka na Bledu u Sloveniji.

Panel diskusija o zaštiti osobnih podataka u susjednim zemljama okupila je ravnatelje agencija za zaštitu osobnih podataka Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Tom prilikom ravnatelj Vukić predstavio je ovlasti koje Agencija ima te kako se vode postupci koji mogu rezultirati i upravnim novčanim kaznama. Istaknuo je kako je prošle godine AZOP izrekao najveći broj upravnih novčanih kazni dosada, njih 28, u ukupnom iznosu od 8,27 milijuna eura te da se među njima nalazi i najveća kazna u povijesti Agencije u iznosu od 5,47 milijuna eura zbog teških kršenja Uredbe.

Kada je riječ o najvećim izazovima, ravnatelj ih je nabrojao nekoliko, među kojima je i nedovoljna svijest građana, ali i voditelja obrade o zaštiti osobnih podataka u Republici Hrvatskoj. Upravo iz tog razloga Agencija posvećuje veliku pažnju aktivnostima podizanja svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka, kroz provedbu projekata i brojnih edukativnih aktivnosti. „Određeni izazovi postoje u interakciji GDPR-a s drugim zakonima, primjerice Direktivom o e-privatnosti, a puno se govori i o umjetnoj inteligenciji i obradama osobnih podataka koje postoje unutar takvih sustava. Mislimo da ćemo biti odgovorni za nadolazeći Akt o umjetnoj inteligenciji i to su izazovi o kojima treba razmišljati unaprijed.“, rekao je ravnatelj Vukić.

Na kraju se osvrnuo i na obradu biometrijskih podataka, koja je u Republici Hrvatskoj detaljnije uređena Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka „Riječ je o tehnologiji koja je rizična za pravo na zaštitu osobnih podataka, međutim i za druge vrijednosti demokratskog društva. Kao demokratskom društvu bitno je da vodimo računa o tome da ne postoji masovan nadzor naših građana iz razloga sigurnosti. Vidjeli smo primjere zloupotrebe kamera koje koriste tehnologiju prepoznavanja lica, primjerice u Kini gdje se na taj način provodi masovan nadzor građana u smislu kontrole njihova ponašanja.“, istaknuo je Zdravko Vukić te zaključio da organizacije koje imaju pravnu osnovu obrađivati biometrijske podatke, moraju temeljito i na odgovarajući način razmotriti sigurnost takve obrade.

Organizatori Kongresa – KEC grupa, kao i panelisti, uputili su čestitku ravnatelju Zdravku Vukiću na ponovnom imenovanju ravnateljem AZOP-a, uz želje za nastavak uspješnog rada i u sljedeće četiri godine.

Inače, GDPR je glavna tema ovogodišnjeg Kongresa, na kojoj su se brojni stručnjaci za zaštitu podataka okupili su se s ciljem da sudionicima pruže uvid u primjenu Opće uredbe o zaštiti podataka u raznim sektorima te odgovore na sve nedoumice koje imaju u svom poslovanju, a tiču se zaštite osobnih podataka.

 

 

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content