HR | EN

logo
header pozadina-min

Ravnatelj Zdravko Vukić održao predavanje za studente Pravnog fakulteta Osijek

Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Zdravko Vukić, inače i član prijatelj Alumni kluba Pravnog fakulteta Osijek, u utorak, 7. prosinca 2021. održao je online gostujuće predavanje o zakonodavnom okviru zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj.

Kako bi studentima Pravnog fakulteta Osijek približio područje zaštite osobnih podataka, ravnatelj Vukić objasnio je osnovne pojmove iz Opće uredbe o zaštiti podataka, područje njene primjene, kao i kakav je utjecaj imala na fizičke i pravne osobe, ali i neovisna nadzorna tijela. „Općom uredbom o zaštiti podataka osnažena su postojeća prava na zaštitu osobnih podataka pojedinaca i uvedena neka nova, također uvedene su nove obaveze za voditelje i izvršitelje obrade, kao i nove ovlasti i zadaće za nadzorna tijela za zaštitu podataka.“, istaknuo je ravnatelj.

Tema predavanja bio je i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, kojim se osigurava provedba Uredbe, ali i reguliraju pojedina pitanja koja nisu definirana Uredbom. Naime, Općom uredbom o zaštiti podataka je dozvoljeno da države članice detaljnije definiraju pojedina područja: kao definiranje pojma tijela javne vlasti, dobna granica za nuđenje usluga informacijskog društva izravno djetetu, obrada biometrijskih i genetskih podataka, obrada osobnih podataka putem videonadzora itd.

Svim studentima ravnatelj je poželio uspjeh u daljnjem studiranju te da kao budući pravnici uspješno štite svoje, ali i tuđe osobne podatke.

 

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content