HR | EN

logo
header pozadina-min

Predstavnica AZOP-a izabrana za članicu Ureda Odbora Konvencije 108 Vijeća Europe

Savjetodavni odbor Konvencije 108 (Konvencije za zaštitu pojedinaca u pogledu automatizirane obrade osobnih podataka) održao je 43. plenarni sastanak u Strasbourgu od 16. do 18. studenoga 2022. u predsjedanju gđe Alessandre Pierucci. Predstavnici više od 70 zemalja i međunarodnih institucija okupili su se kako bi nastavili s radom započetim u okviru programa rada 2022.-2025. Ispred hrvatske delegacije sudjelovala je voditeljica Službe za pravno savjetovanje, suradnju i projekte  Anamarija Mladinić, koja je tom prilikom izabrana za članicu Ureda Odbora Konvencije 108 Vijeća Europe.

Osim hrvatske članice, Savjetodavni odbor izabrao je još tri člana Ureda te novo predsjedništvo:

–              za predsjednicu Odbora izabrana je Elsa Mein (Njemačka)

–              za prvu potpredsjednicu Odbora izabrana je Caroline Gloor Scheidegger (Švicarska)

–              za drugu potpredsjednicu Odbora reizabrana je Awa N’Diaye (Senegal)

–              za članove Ureda izabrani su i Roxana Legezynska (Ujedinjeno Kraljevstvo), Pablo Mateos Gascueña (Španjolska) te je ujedno i reizabran Gonzalo Sosa (Urugvaj).

Odbor je usvojio Smjernice o digitalnom nacionalnom identitetu te jednoglasno prihvatio zahtjev za dodjelom statusa promatrača organizaciji iz Sjedinjenih Američkih Država (“OAS-Organisation of American States”) i nadzornom tijelu za zaštitu podataka iz Burkine Faso (“Burkina Faso Data Protection Authority”). Također, nastavljen je rad na modelu ugovornih klauzula u kontekstu prekograničnog protoka podataka, na međudržavnoj razmjeni podataka za sprječavanje pranja novca/suprotstavljanje financiranju terorizma te rad na tumačenju članka 11. Konvencije 108+.

Na sjednici se, među ostalim, raspravljalo i o posljedicama agresije Ruske Federacije na Ukrajinu te je prezentirano trenutno stanje u pogledu potpisivanja i ratifikacije Konvencije 108 i Protokola iz 2018. godine, a koji je Hrvatska potvrdila Zakonom o potvrđivanju protokola kojim se mijenja i dopunjuje Konvencija za zaštitu osoba glede automatizirane obrade osobnih podataka (NN 8/2019).

Zaključno, dvije ovogodišnje dobitnice nagrade Stefano Rodotà 2022., Teresa Quintel i Sabrina Nucciotti, predstavile su svoje nagrađene radove te su im ujedno dodijeljene i nagrade.

 

A

Povezano

Međunarodna konferencija ARC II projekta

Međunarodna konferencija ARC II projekta

U okviru europskog projekta ARC II (AWARENESS RAISING CAMPAING FOR SMEs (ARC) - Kampanja podizanja razine svijesti o zaštiti podataka za male i srednje poduzetnike), 9. travnja 2024. u Rimu održana je međunarodna konferencija, koja je okupila predstavnike hrvatskog i...

X
Skip to content