HR | EN

logo
header pozadina-min

Predstavnica AZOP-a izabrana za članicu Ureda Odbora Konvencije 108 Vijeća Europe

Savjetodavni odbor Konvencije 108 (Konvencije za zaštitu pojedinaca u pogledu automatizirane obrade osobnih podataka) održao je 43. plenarni sastanak u Strasbourgu od 16. do 18. studenoga 2022. u predsjedanju gđe Alessandre Pierucci. Predstavnici više od 70 zemalja i međunarodnih institucija okupili su se kako bi nastavili s radom započetim u okviru programa rada 2022.-2025. Ispred hrvatske delegacije sudjelovala je voditeljica Službe za pravno savjetovanje, suradnju i projekte  Anamarija Mladinić, koja je tom prilikom izabrana za članicu Ureda Odbora Konvencije 108 Vijeća Europe.

Osim hrvatske članice, Savjetodavni odbor izabrao je još tri člana Ureda te novo predsjedništvo:

–              za predsjednicu Odbora izabrana je Elsa Mein (Njemačka)

–              za prvu potpredsjednicu Odbora izabrana je Caroline Gloor Scheidegger (Švicarska)

–              za drugu potpredsjednicu Odbora reizabrana je Awa N’Diaye (Senegal)

–              za članove Ureda izabrani su i Roxana Legezynska (Ujedinjeno Kraljevstvo), Pablo Mateos Gascueña (Španjolska) te je ujedno i reizabran Gonzalo Sosa (Urugvaj).

Odbor je usvojio Smjernice o digitalnom nacionalnom identitetu te jednoglasno prihvatio zahtjev za dodjelom statusa promatrača organizaciji iz Sjedinjenih Američkih Država (“OAS-Organisation of American States”) i nadzornom tijelu za zaštitu podataka iz Burkine Faso (“Burkina Faso Data Protection Authority”). Također, nastavljen je rad na modelu ugovornih klauzula u kontekstu prekograničnog protoka podataka, na međudržavnoj razmjeni podataka za sprječavanje pranja novca/suprotstavljanje financiranju terorizma te rad na tumačenju članka 11. Konvencije 108+.

Na sjednici se, među ostalim, raspravljalo i o posljedicama agresije Ruske Federacije na Ukrajinu te je prezentirano trenutno stanje u pogledu potpisivanja i ratifikacije Konvencije 108 i Protokola iz 2018. godine, a koji je Hrvatska potvrdila Zakonom o potvrđivanju protokola kojim se mijenja i dopunjuje Konvencija za zaštitu osoba glede automatizirane obrade osobnih podataka (NN 8/2019).

Zaključno, dvije ovogodišnje dobitnice nagrade Stefano Rodotà 2022., Teresa Quintel i Sabrina Nucciotti, predstavile su svoje nagrađene radove te su im ujedno dodijeljene i nagrade.

 

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content