HR | EN

logo
header pozadina-min

Sudjelovanje predstavnika AZOP-a na seminaru u organizaciji sindikata PPDIV-a,Trogir 17. – 19. listopada 2019. godine

U organizaciji Sindikata PPDIV (Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske), u Trogiru je održan trodnevni seminar (17. – 19. 2019.) namijenjen sindikalnim povjerenicima PPDIV-a s ciljem njihove edukacije. Seminar je obuhvatio cjelokupnu problematiku s kojom se susreću članovi sindikata, a poseban naglasak stavljen je na područje zaštite osobnih podataka u radnopravnim odnosima.

Kao predstavnica Agencije za zaštitu osobnih podataka, na seminaru je sudjelovala načelnica Branka Bet Radelić koja je održala stručnu edukaciju na temu zaštite osobnih podataka radnika u radnim odnosima. Stručna edukacija bila je usmjerena na obradu osobnih podataka radnika koju obavljaju poslodavci, a koja se mora temeljiti na zakonitoj pravnoj osnovi i svrsi u koju se podaci obrađuju. Načelnica je, prije svega, ukazala na nove propise o zaštiti osobnih podataka, odnosno na prava i obveze koji proizlaze iz Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) te nacionalnog Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, kao i iz drugih posebnih propisa u području radnog prava.

Tijekom izlaganja, naglasak je stavljen i na pravne osnove koje propisuje Opća uredba o zaštiti podataka, a koje su primjenjive na obradu osobnih podataka radnika, čija svrha obuhvaća primjerice izvršavanje ugovora o zasnivanju radnog odnosa ili poduzimanje radnji na zahtjev ispitanika prije sklapanja ugovora, zatim na prava ispitanika (radnika) koja su im zajamčena Općom uredbom i na obveze poslodavca kao voditelja obrade. Također, načelnica je pojasnila i pojam privole te zašto ista nije primjenjiva kao zakonita osnova za obradu osobnih podataka u radnopravnom odnosu.
Kroz recentne primjere iz prakse AZOP-a, sudionicima su prikazani slučajevi vezani za obradu osobnih podataka radnika. Posebno su istaknuti slučajevi obrade osobnih podataka radnika korištenjem novih tehnologija čija je svrha zaštita imovine i života, kontrola ulaska i izlaska iz radnih prostorija te evidencija radnog vremena, a koje su na raspolaganju poslodavcima (obrada osobnih podataka putem videonadzora, obrada biometrijskih podataka, obrada lokacijskih podataka i slično).

Također, u sklopu svog izlaganja, načelnica je odgovarala na postavljena pitanja zainteresiranih, upućena u svezi zaštite osobnih podataka radnika u kontekstu prava i obveza koji proizlaze iz ugovora u radnopravnim odnosima.

A

Povezano

X
Skip to content