HR | EN

logo
header pozadina-min

U okviru ARC projekta održana besplatna radionica za obrtnike

U organizaciji Agencije za zaštitu osobnih podataka i Hrvatske obrtničke komore, 9. prosinca 2021. u prostorijama HOK-a održana je besplatna radionica „Kako uskladiti poslovanje s Općom uredbom o zaštiti podataka“.

Tijekom radionice, stručnjaci Agencije za zaštitu osobnih podataka obrtnicima su ukazali na njihove obveze i ključne korake koje je potrebno poduzeti kako bi svoje poslovanje uskladili sa zakonodavnim okvirom zaštite osobnih podataka. Prvi i najvažniji korak prilikom usklađivanja s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka je informiranje o svim obvezama, u čemu pomaže upravo Agencija održavanjem ovakvih radionica.

„GDPR nije teret niti prepreka već prilika obrtnicima da unaprijede svoje poslovanje i steknu prednost na tržištu pred konkurentima koji ne poštuju temeljno ljudsko pravo – pravo na zaštitu podataka. Vrlo je važno da se svi, koji obrađuju osobne podatke, dobro informiraju o svojim obavezama, usklade poslovanje i na taj način izbjegnu situacije u kojima se mogu naći u ulozi prekršitelja Opće uredbe o zaštiti podataka.“, rekao je ravnatelj Zdravko Vukić u pozdravnom govoru te obrtnicima poželio uspjeh u njihovom radu.

U prvom dijelu radionice sudionici su se upoznali s ključnim pojmovima Opće uredbe o zaštiti podataka, poput tko je voditelj i izvršitelj obrade, koji su pravni temelji za obradu osobnih podataka, što je to politika privatnosti i slično. Razumijevanje osnovnih pojmova Uredbe bitno je kako bi obrtnici kao voditelji obrade pravilno obrađivali osobne podatke.

Tehničke i organizacijske mjere zaštite osobnih podataka, zašto je važan službenik za zaštitu osobnih podataka, ali i što u slučaju povrede osobnih podataka, samo su neke od tema koje su obrađene tijekom drugog dijela radionice. Osim toga, stručnjaci Agencije govorili su i o trenutno aktualnim temama koje i dalje izazivaju nedoumice, a to je obrada osobnih podataka u vrijeme pandemije COVID-19.

Ova radionica jedna je od aktivnosti Agencije za zaštitu osobnih podataka u okviru projekta ARC (Awareness Raising Campaign for SMEs), sufinanciranog iz EU programa Europske unije „Prava, jednakost i građanstvo“, a projekt se provodi s ciljem pružanja potpore mikro, malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima prilikom usklađivanja poslovnih procesa s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka.

Više o projektu možete saznati na poveznici https://arc-rec-project.eu/naslovna/.

A

Povezano

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content