HR | EN

logo
header pozadina-min

UPOZORENJE ZA GRAĐANE !

NEMOJTE SVOJE OSOBNE PODATKE DIJELITI PUTEM MOBILNIH APLIKACIJA JER POSTOJI SUMNJA DA JE U TIJEKU ISKORIŠTAVANJE TRENUTNE SITUACIJE I NEOVLAŠTENO PRIKUPLJANJE PODATAKA

Agencija za zaštitu osobnih podataka upozorava građane da i u ovakvim situacijama kao što je epidemija prouzrokovana koronavirusom, pripaze kako i s kime dijele svoje osobne podatke.

Naime,  građani se pritužuju da putem mobilni aplikacija zaprimaju poruke u kojima se od njih traže osobni podaci, a sve pod krinkom izrada evidencija o prekršiteljima mjera samoizolacije.

Ovaj način prikupljanja podataka NE provodi Ministarstvo unutarnjih poslova niti Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Slijedom navedenoga, mole se građani da NE nasjedaju na ovaj pokušaj prijevare i neovlašteno prikupljanje osobnih podataka o čemu je i obavijest na svojim Internet stanicama i službenim kanalima društvenih mreža, objavilo Ministarstvo unutarnjih poslovala i Nacionalni stožer civilne zaštite.

https://www.koronavirus.hr/upozorenje-gradjanima-ne-dijelite-osobne-podatke-preko-mobilnih-aplikacija/233

https://twitter.com/RavnateljstvoCZ

https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/

Mišljenja smo kako postoji sumnja u moguće počinjenje kaznenih djela iz članka 146. Kaznenog zakona “Nedozvoljene uporabe osobnih podataka“, kao i drugih kaznenih djela za čije istraživanje i procesuiranje su nadležni Policija i Državno odvjetništvo te stoga upućujemo građane da u slučaju takvih događaja isto prvenstveno prijave policiji na telefonski broj 192.

Agencija za zaštitu osobnih podataka kao mjerodavno tijelo u području nadzora nad zaštitom osobnih podataka preventivno savjetuje građane da je potreban pojačani oprez u bilo kakvom disponiranju s osobnim podacima, osobito putem mobilnih aplikacija i interneta. Iz navedenog razloga, mole se građani da postupaju s osobitom pažnjom, odgovorno i kritički te da iste ne prosljeđuju nepoznatim kao i nedovoljno poznatim (pravnim ili fizičkim) osobama čiji identitet nije moguće prethodno utvrditi.

Agencija za zaštitu osobnih podataka

A

Povezano

Poziv na besplatne ARC2 webinare od lipnja do listopada

Poziv na besplatne ARC2 webinare od lipnja do listopada

Agencija za zaštitu osobnih podataka poziva sve obrtnike, mikro, male i srednje poduzetnike na besplatne online edukacije koje Agencija provodi u okviru EU ARC2 projekta s ciljem pružanje potpore u usklađivanju s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka. Iako je...

X
Skip to content