HR | EN

logo
header pozadina-min

Upravne novčane kazne zbog nezakonite obrade osobnih podataka putem kolačića

14.09.2023.

Agencija za zaštitu osobnih podataka izrekla je dvije upravne novčane kazne voditeljima obrade, trgovačkim društvima za djelatnosti kockanja i klađenja u iznosu od 20.000,00 eura (150.690,00 kuna) i 30.000,00 eura (226.035,00 kuna), zbog tri utvrđene povrede Opće uredbe o zaštiti podataka u oba slučaja:

  1. Voditelji obrade prikupljali su i obrađivali osobne podatke ispitanika odnosno posjetitelja internetske stranice putem kolačića bez pravne osnove, čime je povrijeđen čl. 6. st. 1 Opće uredbe o zaštiti podataka. Naime, kako bi obrada osobnih podataka bila zakonita potrebno je postojanje najmanje jedne od pravnih osnova iz predmetnog članka, što u konkretnom slučaju voditelji obrade nisu ispunili, odnosno nisu dokazali postojanje pravne osnove za obradu osobnih podataka putem kolačića (eng. cookies – male datoteke koje Internet preglednik pohranjuje na računalo, mobilni uređaj ili neki drugi uređaj kojim je ispitanik posjetio Internet stranice te na taj način pamte i prate njegove daljnje radnje na internetskim stranicama, a koja obrada je odnosna i na aspekte osobnih podataka).

 

  1. Isto tako, voditelji obrade nisu na odgovarajući način dali informacije ispitanicima, odnosno omogućili ispitanicima da dostatno informirano, tj. dobrovoljno daju i/ili povuku privolu, čime je povrijeđen članak 7. Opće uredbe o zaštiti podataka. Naime, posjetitelj za svaku vrstu kolačića po njihovoj funkcionalnosti treba dati posebnu privolu, odnosno privola ne može biti objedinjena za sve vrste kolačića, a u konkretnim slučajevima nije postojala opcija zasebnog davanja/povlačenja privole za svaku vrstu kolačića.

 

  1. Utvrđeno je kako voditelji obrade nisu na adekvatan način obavijestili ispitanike (posjetitelje internetskih stranica) o obradi osobnih podataka, odnosno o obradi podataka putem kolačića čime je povrijeđen čl. 13. st. 1. i 2. Opće uredbe o zaštiti podataka. Naime, o predmetnoj obradi voditelji obrade nisu informirali ispitanike sukladno načelu transparentnosti te su na taj način ispitanici (posjetitelji internetskih stranica) bili zakinuti za informacije o obradi podataka poput pravne osnove, funkciji svakog kolačića te razdoblju pohrane kolačića.

Pri odlučivanju o izricanju upravnih novčanih kazni te o iznosima istih, pozornost se posvećuje odredbama navedenim u članku 83. stavku 2. Opće uredbe o zaštiti podataka, poput prirode, težine i trajanja kršenja; ima li kršenje obilježje namjere ili nepažnje; stupnju odgovornosti voditelja obrade itd.

 

Više o obradi osobnih podataka putem kolačića možete pronaći na linku https://azop.hr/obrada-osobnih-podataka-kolacici/, kao i u Vodiču za kolačiće.

 

A

Povezano

Nadzorno postupanje zbog povrede osobnih podataka vlasnika vozila

Nadzorno postupanje zbog povrede osobnih podataka vlasnika vozila

Agencija za zaštitu osobnih podataka zaprimila je informaciju kako je došlo do "curenja" osobnih podataka više od milijun fizičkih osoba vlasnika vozila. Javnost obavještavamo kako je u tijeku nadzorno postupanje nad svim relevantnim subjektima u konkretnom slučaju te...

X
Skip to content