HR | EN

logo
header pozadina-min

Vodič o obradi osobnih podataka putem kolačića

Ukoliko u svom poslovanju koristite web stranicu i obrađujete osobne podatke putem kolačića, dužni ste o tome obavijestiti posjetitelje svoje web stranice putem jasno vidljive obavijesti (skočnog prozora/bannera) te na web stranici morate imati objavljenu, uz politiku privatnosti, i obavijest o kolačićima. Kako bi pomogla voditeljima obrade da usklade obradu osobnih podataka putem kolačića na svojim web stranicama s Općom uredbom o zaštiti podataka, Agencija je izradila je u okviru EU projekta ARC Vodič o kolačićima.

Informacije o kolačićima ispitaniku možete pružiti ili unutar politike privatnosti u zasebnom poglavlju na pregledan i jasno razumljiv način ili u zasebnom dokumentu. U svakom slučaju oboje mora biti jasno vidljivo i najčešće se nalazi u podnožju web stranice. Obavijest o kolačićima treba sadržavati sve informacije o tome što su kolačići, vrsti kolačića koji se na web stranici koriste i njihovoj funkciji. Korisnik treba imati mogućnost na jednako jednostavan način odbiti i prihvatiti kolačiće. Traka (banner) koja se korisniku pojavi u pregledniku kad posjeti stranicu i ima unaprijed označenu opciju “prihvaćam kolačiće” ili čak ima samo opciju “prihvaćam kolačiće” bez opcije “ne prihvaćam” kolačiće nije u skladu sa GDPR-om.

Neki od primjera dobre i loše prakse obavijesti (bannera/skočnog prozora) o prihvaćanju/ne prihvaćanju kolačića možete pronaći na poveznici: https://arc-rec-project.eu/wp-content/uploads/2022/01/Obavijesti-o-kolacicima-primjeri.pdf.

Bitno za napomenuti je da navedene informacije trebaju opisivati stvarno stanje Internet mjesta tj. stvarne vrste i kategorije kolačića koji se koriste na vašoj web stranici, koji se osobni podaci stvarno prikupljaju pomoću tih kolačića, koja je njihova stvarna svrha i rokovi pohrane te da li se podaci prenose u treće zemlje ili međunarodne organizacije, a ne da su prekopirane s nekog drugog web mjesta samo kako bi se zadovoljila forma.

A

Povezano

Vodiči i edukativni materijali o zaštiti osobnih podataka

Vodiči i edukativni materijali o zaštiti osobnih podataka

OBRASCI ZA USKLAĐIVANJE S OPĆOM UREDBOM O ZAŠTITI PODATAKA SMJERNICE EUROPSKOG ODBORA ZA ZAŠTITU PODATAKA RJEŠENJA, MIŠLJENJA, PREPORUKE   VODIČI I PROMOTIVNI MATERIJALI O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA ZA GRAĐANE   Kako zaštititi svoje osobne podatke u online...

Kako i kada provesti procjenu učinka na zaštitu podataka?

Kako i kada provesti procjenu učinka na zaštitu podataka?

  Članak 35. Opće uredbe o zaštiti podataka Procjena učinka na zaštitu podataka VODIČ ZA PROVEDBU PROCJENE UČINKA NA ZAŠTITU PODATAKA.pdf OBRAZAC ZA PROVEDBU PROCJENE UČINKA NA ZAŠTITU PODATAKA 1.   Ako je vjerojatno da će neka vrsta obrade, osobito putem novih...

X
Skip to content