HR | EN

logo
header pozadina-min

Webinar za građane “Kako zaštititi svoje osobne podatke i koja su moja prava”, 25.5.2023.

Povodom 5. obljetnice pune primjene Opće uredbe o zaštiti podataka, a u svrhu informiranja građana o njihovim pravima vezano za obradu njihovih osobnih podataka, AZOP organizira webinar “Kako zaštititi svoje osobne podatke i koja su moja prava”, koji će se održati online putem 25. svibnja 2023. godine u trajanju od 10:00 – 12:00 sati.

Na webinaru ćete imati priliku doznati:

 • tko smije napraviti presliku vaše osobne iskaznice,
 • tko smije tražiti vaš OIB,
 • smiju li vas zvati trgovci ako im niste dali svoju privolu,
 • smiju li vaši susjedi postaviti videonadzor i snimati vašu imovinu;
 • smiju li vam trgovci slati marketinške poruke,
 • što napraviti u slučaju krađe identiteta, lažnih profila na društvenim mrežama i lažnih pretplatničkih ugovora,
 • zašto ne smijete nepoznatim osobama slati svoje osobne podatke,
 • zašto je posebno važna zaštita osobnih podataka djece,
 • kako se zaštititi od zlouporaba osobnih podatka na internetu,
 • što su kolačići i ciljano oglašavanje,
 • te koja su vaša prava zagarantirana Općom uredbom o zaštiti podataka i Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Iako je svijest o važnosti zaštite osobnih podataka u zadnjih nekoliko godina značajno porasla, građani nažalost i dalje vrlo često neoprezno raspolažu sa svojim osobnim podacima, na način da daju preslike svojih osobnih iskaznica/bankovnih kartica, fotografije i druge osobne podatke nepoznatim i vrlo često zlonamjernim osobama.

U tom slučaju postoji mogućnost nezakonite objave osobnih podataka, krađe identiteta i drugih zlouporaba osobnih podataka odnosno moguća je materijalna i/ili nematerijalna šteta. Kako bi se mogućnost zlouporabe svela na minimum, službenice Agencije savjetovat će građane kako se pravilno zaštititi, jer samozaštitno ponašanje je najbolja prevencija. 

Također, građani će moći saznati koja su njihova prava zajamčena Općom uredbom o zaštiti podataka te kako ih ostvariti. Pritom je potrebno naglasiti kako se građani za ostvarivanje svojih prava najprije trebaju obratiti voditelju obrade (npr. banci u kojoj imaju kredit, školi, bolnici itd.), a ukoliko voditelj obrade ne udovolji zahtjevu, potrebno je javiti se Agenciji za zaštitu osobnih podataka sa zahtjevom za utvrđivanju povrede prava. Kada daju svoje osobne podatke bilo kojoj organizaciji građani trebaju znati da imaju pravo pitati zašto i u koju svrhu se njihovi osobni podaci obrađuju, kome će biti prosljeđivani, koliko dugo će biti čuvani, koji je pravni temelj za njihovu obradu itd. Organizacije moraju biti u mogućnosti dati građanima odgovore na takva pitanja. Odgovori “zato što su takva pravila poslovanja” ili “treba nam za svaki slučaj”, ” ne znam, rekli su mi da tako radim”, nisu prihvatljivi, te organizacije trebaju u svakom slučaju znati na temelju koje pravne osnove i u koje svrhe prikupljaju osobne podatke, te o tome educirati svoje zaposlenike.

Podsjetimo da je Agencija upravo s ciljem upoznavanja građana s njihovim pravima izradila i mobilnu aplikaciju „GDPR Hrvatska“ koja je dostupna za besplatno preuzimanje na App store-u i Google play-u.

Na kraju webinara, građani će imati priliku postavljati pitanja te tako riješiti svoje nedoumice u vezi obrade osobnih podataka.

Više o svojim pravima građani mogu saznati u publikacijama koje je izradila Agencija:

Građani upoznajte svoja prava!

Kako zaštititi svoje osobne podatke online?

Prijave nisu potrebne, a sudjelovati možete putem poveznice:

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/86352696684?pwd=b0cwNWUxVHc1eUxTeit6TG1GYkduQT09

Meeting ID: 863 5269 6684
Passcode: 467151

A

Povezano

X
Skip to content