HR | EN

logo
header pozadina-min

Objava osobnih podataka policijskog službenika u javnoj grupi na društvenoj mreži

Objavljeno 9.8.2023.

Agencija za zaštitu osobnih podataka zaprimila je izvješće Postaje granične policije u kojemu se navodi kako je na Facebook profilu javno dostupne grupe objavljen videozapis u trajanju od 6 sekundi u kojem je snimljen policijski službenik na motoru, dok se lice policijskog službenika ne vidi. Dalje se ističe kako je osoba X putem vlastitog Facebook profila objavila komentar na gore navedeni videozapis na način da je objavio fotografiju policijskog službenika za vrijeme dok je navedeni policijski službenik obnašao službenu dužnost bez postojanja javnog interesa za objavljivanjem fotografije.

U ovoj upravnoj stvari nije utvrđeno da bi predmetna objava fotografije bila vezana uz informiranje javnosti o mogućem nezakonitom postupanju policijskog službenika prilikom primjene policijskih ovlasti prema građanima, već je ista objavljena u svrhu nedvojbene identifikacije policijskog službenika uslijed njegovog zaustavljanja na autobusnoj postaji u trenutku dok je obnašao dužnosti na policijskom motoru te kako to proizlazi iz raznih komentara koji su objavljeni od strane Facebook korisnika zbog nezadovoljstva stanovnika uslijed navodno prerigoroznog kažnjavanja sudionika u javnom prometu od strane predmetnog policijskog službenika te zaustavljanja policijskog službenika na autobusnoj postaji u tijeku vožnje službenog policijskog motora.

Budući da X nije dokazao postojanje zakonite svrhe i pravne osnove za objavu fotografije policijskog službenika u javno dostupnoj grupi na društvenoj mreži Facebook, opisanim postupanjem došlo je do povrede članka 5. stavka 1. točke (b) te članka 6. stavka 1. Opće uredbe o zaštiti podataka.

Više u Rješenju

X
Skip to content