HR | EN

logo
header pozadina-min

Plenarna sjednica EDPB-a: Evaluacija tzv. Policijske direktive, Strategija EDPB-a za razdoblje 2021.-2023. i usvajanje Smjernica o primjerima vezano za izvješćivanje o povredama osobnih podataka

Europski odbor za zaštitu podataka i pojedinačna nadzorna tijela pridonijeli su ocjeni i pregledu Direktive (EU) 2016/680 Europskog parlamenta i vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka od strane nadležnih tijela u svrhe sprečavanja, istrage, otkrivanja ili progona kaznenih djela ili izvršavanja kaznenih sankcija i o slobodnom kretanju takvih podatakate o stavljanju izvan snage Okvirne odluke Vijeća 2008/977/PUP (LED), koju je provela Europska komisija u skladu s čl. 62 LED-a.

Protekle četiri godine obilježili su prvenstveno nacionalni procesi za transponiranje Direktive. Zbog njezine nedavne implementacije, postoji ograničeno iskustvo i podaci o određenim dijelovima LED-a. Stoga EDPB smatra da je prerano donositi zaključke o učinkovitosti LED-a ili razmatrati njegovu reviziju.

EDPB snažno potiče one države članice koje su još u fazi provedbe da ulože sva moguća sredstva kako bi osigurale da je prijenos u potpunosti u skladu s LED-om bez daljnjih odgađanja.

U svom doprinosu, EDPB ponovno potvrđuje svoju predanost nastavku pružanja smjernica o tumačenju LED-a. Osim toga, EDPB ostaje predan pružanju neovisnih procjena budućih nacrta odluka o primjerenosti, koje je razradila Europska komisija, s obzirom na zahtjeve LED-a.

EDPB naglašava da učinkovita provedba zadaća u okviru LED-a zahtijeva dostupnost potrebnih resursa, i ljudskih i tehničkih, te poziva države članice da osiguraju da se resursi nadzornih tijela povećavaju proporcionalno njihovom radnom opterećenju.

U sklopu provedbe strategije EDPB 2021-2023 i nakon uspostave skupine stručnjaka za podršku, EDPB je dogovorio projektni plan ove skupine. Skupina ima za cilj pružiti materijalnu potporu članovima EDPB-a u obliku stručnosti koja je korisna za istrage i provedbene aktivnosti te poboljšati suradnju i solidarnost između članova EDPB-a dijeljenjem, jačanjem i nadopunjavanjem snaga i rješavanjem operativnih potreba.

EDPB je usvojio odgovor Ujhelyiju o hakiranju špijunskog softvera Pegasus. U svom odgovoru, EDPB ističe da Odbor i njegovi članovi posvećuju, i da će i dalje obraćati, posebnu pozornost na aktualna događanja vezana za uplitanje u temeljna prava na privatnost i zaštitu podataka kroz mjere nadzora. EDPB dodaje da je zaštita novinara i njihovih izvora kamen temeljac slobode tiska. EDPB je nadležan u vezi s navodnim korištenjem softvera Pegasus uglavnom ako je i u mjeri u kojoj je raspoređen u svrhe prema GDPR-u i LED-u. EDPB, međutim, napominje da u skladu s primjenjivim pravom Unije nema iste nadležnosti, zadatke i ovlasti kao nacionalna nadzorna tijela, te da je mađarsko nacionalno tijelo za zaštitu podataka i slobodu informacija u konkretnom slučaju nadležno za provođenje istražnog postupka u vezi s navodnim korištenjem špijunskog softvera od strane mađarskih vlasti. EDPB ostaje spreman podržati sve članove EDPB-a u takvim pitanjima.

Nakon javnog savjetovanja, EDPB je usvojio konačnu verziju Smjernica o primjerima u vezi s obavijestima o povredi podataka. Ove smjernice nadopunjuju smjernice Radne skupine iz članka 29. o obavijesti o povredi podataka uvođenjem smjernica i preporuka više usmjerenih na praksu.

A

Povezano

Poziv na testiranje – radno mjesto 24

Poziv na testiranje – radno mjesto 24

16. srpnja 2024. POZIV NA TESTIRANJE kandidatima čije su prijave pravodobne i potpune te koji ispunjavaju formalne uvjete iz javnog natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme u Agenciji za zaštitu osobnih podataka u Sektoru za nadzor, istrage i zaštitu...

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija pokreće nadzorno postupanje nad HZZO

Agencija za zaštitu osobnih podataka temeljem napisa iz medija pokrenut će žurno nadzorno postupanje nad Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje zbog mogućeg kibernetičkog napada. Ovim putem upozoravamo građane da e-poruke koje zaprime od "Hrvatskog zavoda za...

X
Skip to content