HR | EN

logo
header pozadina-min

Predstavnica AZOP-a na konferenciji o online nasilju prema ženama

Predstavnica Agencije za zaštitu osobnih podataka, u srijedu 15. veljače 2023., sudjelovala je na panelu ‘Jačanje sustava za suzbijanje online nasilja nad ženama’ koji je održan u sklopu konferencije na temu online nasilja prema ženama. Udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije organizirala je ovu završnu konferenciju u okviru projekta SURF and SOUND kako bi predstavili rezultate provedenog projekta te aktivnosti koje su u planu.

Na konferenciji se, između ostalog, govorilo o objavljivanju eksplicitnog sadržaja bez pristanka u medijima ili na društvenim mrežama. Iako se radi o kaznenoj nadležnosti u Republici Hrvatskoj te nije nadležnost Agencije za zaštitu osobnih podataka baviti se temama nasilja i diskriminacije, činjenica je da se u takvim slučajevima radi o obradi osobnih podataka. Stoga je predstavnica Agencije govorila o pravu na brisanje kao pravu svakog ispitanika, ali i o ovlastima Agencije da u takvim okolnostima naredi voditelju obrade, koji može biti i fizička osoba na društvenoj mreži, brisanje osobnih podataka sukladno članku 17. Opće uredbe o zaštiti podataka, što može pomoći ispitaniku – žrtvi dok je u tijeku istraga policije ili državnog odvjetništva. Također, istaknula je kako Agencija ima ovlasti izreći upravnu novčanu kaznu ako voditelj obrade ne postupi po nalogu Agencije.

A

Povezano

Poziv na besplatne ARC2 webinare od lipnja do listopada

Poziv na besplatne ARC2 webinare od lipnja do listopada

Agencija za zaštitu osobnih podataka poziva sve obrtnike, mikro, male i srednje poduzetnike na besplatne online edukacije koje Agencija provodi u okviru EU ARC2 projekta s ciljem pružanje potpore u usklađivanju s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka. Iako je...

X
Skip to content