HR | EN

logo
header pozadina-min

Izjava Vijeća Europe “Bolja zaštita pojedinaca u kontekstu međunarodnog protoka podataka: potreba za demokratskim i učinkovitim nadzorom obavještajnih službi”

Nakon odluke Suda Europske unije u predmetu „Schrems II”, Alessandra Pierucci, predsjednica Odbora Konvencije 108 i Jean-Philippe Walter, povjerenik za zaštitu podataka Vijeća Europe, objavili su zajedničku izjavu kojom se podsjeća na važnost i utjecaj Konvencije o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka (Konvencija 108 +) u kontekstu međunarodnih prijenosa podataka.

Sve veći broj dionika poziva na demokratski i učinkovit nadzor sigurnosnih i obavještajnih službi diljem svijeta, kako bi se osigurala bolja zaštita prava i temeljnih sloboda pojedinaca.

Načela Konvencije 108+ i režim strogih izuzeća koji ona dopušta, posebno u kontekstu sigurnosti i obavještajnih podataka, snažni su elementi za odgovor na zabrinutost izraženu nakon otkrića Edwarda Snowdena vezano za nezakonito prikupljanje i obradu osobnih podataka europskih građana od strane američkih sigurnosno-obavještajnih službi.

Predsjednica Odbora Konvencije 108 i povjerenik Vijeća Europe za zaštitu podataka također smatraju da jedinstveni mandat Vijeća Europe, iskustvo u pogledu ljudskih prava, demokracije i vladavine prava, kao i otvaranje izvan europskih granica (s nekim od njezinih značajnih instrumenata kao što su, između ostalih, Konvencija 108 i Budimpeštanska konvencija), čine ovu organizaciju idealnim forumom za uključivanje u međunarodnu suradnju i zajednički rad na osjetljivom pitanju prikupljanja i obrade osobnih podataka od strane nacionalnih sigurnosnih službi.

A

Povezano

Nadzorno postupanje zbog povrede osobnih podataka vlasnika vozila

Nadzorno postupanje zbog povrede osobnih podataka vlasnika vozila

Agencija za zaštitu osobnih podataka zaprimila je informaciju kako je došlo do "curenja" osobnih podataka više od milijun fizičkih osoba vlasnika vozila. Javnost obavještavamo kako je u tijeku nadzorno postupanje nad svim relevantnim subjektima u konkretnom slučaju te...

X
Skip to content