HR | EN

logo
header pozadina-min

Videokonferencija – Forum nacionalnih etičkih povjerenstava (NEC Forum) i Europske skupine za etiku u znanosti i novim tehnologijama (EGE)

Dana 18. lipnja 2020. godine, u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, održana je online konferencija Foruma nacionalnih etičkih povjerenstava (NEC Forum) i Europske skupine za etiku u znanosti i novim tehnologijama (EGE), neovisnog savjetodavnog tijela predsjednika Europske komisije, u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta te uz potporu Europske komisije, Glavne uprave za istraživanja i inovacije, i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Uz članove i predstavnike NEC Foruma i EGE-a iz zemalja Europske unije i pridruženih zemalja, predstavnike Europske komisije, stručnjaka iz područja etike, na konferenciji je u svojstvu govornika sudjelovao i predstavnik Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Okupljeni sudionici su, nakon održanih prezentacija glavnih govornika, vodili raspravu u sklopu opće teme sastanka „Etika i pandemija – naučene lekcije“.

Aktualna borba s globalnom prijetnjom virusa dodatno naglašava važnost ovog događaja, budući da je središnja ideja ovog sastanka razmjena iskustava i informacija vezanih uz pitanja etike koja se odnosi na trenutačnu pandemiju koronavirusa, u čemu zaštita osobnih podataka i privatnosti kao temeljno ljudsko pravo nedvojbeno zauzimaju značajno mjesto.

Predstavnik Agencije održao je izlaganje i sudjelovao u diskusiji na temu obrade zdravstvenih podataka u istraživačke svrhe u kontekstu izbijanja pandemije COVID-19,  geolociranju i drugim alatima za praćenje kontakata koji imaju za cilj obavijestiti pojedince koji su možda bili u neposrednoj blizini nekoga tko je na kraju potvrđen kao prijenosnik virusa, a sve u svrhu sprječavanja širenja virusa. U svom izlaganju predstavnik Agencije naglasio je da Opća uredba o zaštiti podataka ne otežava provedbu mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, pa tako ni onih koje uključuju primjenu suvremenih tehnologija, a služe na dobrobit cjelokupnog čovječanstva. No, čak i u izvanrednim okolnostima, kao što je pandemija, voditelj i izvršitelj obrade moraju osigurati zaštitu osobnih podataka ispitanika. Potrebno je uzeti u obzir niz aspekata kako bi se zajamčila zakonita obrada osobnih podataka. Također, važno je istaknuti da svaka mjera poduzeta u tom kontekstu mora biti u skladu s općim pravnim načelima i ne smije biti nepovratna. Izvanredna situacija pravni je uvjet koji može opravdati ograničenje sloboda pod uvjetom da je ono razmjerno i ograničeno na razdoblje trajanja izvanredne situacije. Nadalje, aplikacije koje služe za suzbijanje pandemije moraju se razvijati na odgovoran način, s dokumentiranim svim mehanizmima ugrađene privatnosti (privacy by design) i zadane privatnosti (privacy by default) te procjenama učinka na zaštitu podataka, dok bi izvorni kod trebao biti javno dostupan radi što veće mogućnosti provjere od strane znanstvene zajednice.

Program konferencije

A

Povezano

X
Skip to content